Edarin kultainen kevät 2010

20.03.2014

miehet_pieni2.jpgMiesten edustusjoukkueen pudotuspelien ollessa käsillä on hyvä hetki kääntää hieman katseita menneeseen. SB Vantaa on nykyisellään varsin tuttu näky nousukarsinnoissa ja vaikka kahtena edellisenä keväänä on seinä noussut vantaalaisjoukkueella pystyyn, onnistui kaudella 2009-10 Edari (kuvassa) jyräämään vakuuttavasti maaliin asti ja nousi seuraavaksi kaudeksi takaisin Divarikentille. Kausi Divarissa päättyi sitten niukkaakin niukempaan putoamiseen takaisin 2.divariin, mutta nyt on hyvä hetki fiilistellä hieman Edarin tapahtumarikkaan mestaruuskauden käänteitä.

Kaudeksi 2008-09 rajusti uudistunut SB Vantaa onnistui väistämään suoran putoamisen Divarista ja suora säilyminenkin taisi jäädä pisteen päähän. Silloin vielä pelattujen putoamiskarsintojen päätteeksi vantaalaisjoukkueen kohtalona oli kuitenkin siirtyä sarjaporrasta alemmaksi, mutta edellisen kauden pettymyksistä ammennettu kiukku oli omiaan siivittämään Edarin varsin makoisiin saavutuksiin seuraavalla kaudella.

SB Vantaa aloitti sarjakauden 2009-10 hakemalla ison päänahan yhdeltä päävastustajista, kun kuluvallakin kaudella Edarin lohkossa taistellut SCH kaatui Hyvinkäällä 4-7. Edarin kauden avausmaalista vastasi tuolloin vielä hyökkääjänä pelannut Samuli Thamm avauserän lopulla, koko ottelun tehokkain vantaalaispeluri kuumassa kamppailussa oli debyyttiotteluaan SB Vantaan riveissä pelannut Janne Uuskoski tehoin 2+2. Hieno avausvoitto siivitti Edarin kovaan lentoon, joka johti hurjaan yhdeksän ottelun voittoputkeen aina marraskuun loppupuolelle asti. Tähän aikaväliin mahtui mm. Sampo Kiviharjun neljä hattutemppua (vs. Falcons 4.10.2009, vs. FBC Elit 11.10.2009, vs. LoSB 6.11.2009 ja vs. VSS 15.11.2009), saman miehen neljän maalin ilta GrIFK:ta vastaan (27.10.2009), Edarin tärkeä kotivoitto Tiikereistä (6-4 1.11.2009) ja kosolti vakuuttavia esityksiä varsinkin lohkon kärkijoukkueita vastaan.

Ensimmäisen kerran SB Vantaan ajatukset pääsivät sitten hieman harhailemaan marraskuisena lauantai-iltana, kun Edari matkasi OSW:n vieraaksi jatkaakseen voittoputkea ja siirtymään siitä täyden pistepotin kanssa pikkujoulujen viettoon. Ajatukset olivatkin enemmän tai vähemmän jo illan kinkereissä ja joukkue ajautuikin todelliseen siltaan, mutta reilu minuutti ennen loppua syntynyt kavennus ja vain 11 sekuntia ennen päätössummeria Henrik Zilliacusin iskemä tasoitus takasivat sentään yhden vieraspisteen tuosta pelistä. SB Vantaa palasi kuitenkin jo seuraavassa pelissä takaisin voittokantaan kaataen SCH:n toistamiseen, tällä kertaa kotisalissa numeroin 9-5, illan ottelussa hattutempun iski, kukas muukaan kuin Sampo Kiviharju.

SB Vantaa voitti myös seuraavat viisi otteluaan, joiden aikana nähtiin mm. Samuli Thammin superilta tehoin 3+2 (vs. Tiikerit 6.2.2010), jonka lisäksi Thamm iski hatun täyteen KD:ta vastaan (24.1.2010), sekä Jarkko Hassisen Edariuran avausosuma (vs. GrIFK 31.1.2010). Toki Kiviharju iski jälleen pari hattutemppua (vs. FBC Elit 14.1.2010, vs. KD 24.1.2010) ja varmisteli osakkeitaan sarjan tulevana maalikuninkaana. Helmikuun puolivälissä Temppelille vieraaksi saapui tuttuakin tutumpi LoSB, joka tällä kertaa olikin yllättäen Edaria vahvempi numeroin 3-4 ja ehkäpä tästä tappiosta hieman hämmentyneinä siipirikkoinen SB Vantaa koki myös seuraavalla kierroksella yllätystappion sarjan kellarikerroksessa majailleen Vihdin Salisusien vieraana numeroin 7-6 (21.2.2010).

Tappioista sisuuntunut SB Vantaa päätti kuitenkin runkosarjansa kahteen voittoon, kun ensiksi Myyrmäen Urheilutalolla kaatui Valtti 10-7 (28.2.2010) ja reilu viikko myöhemmin OSW murskaavasti 12-1 Teemu Sorvarin hattutempun siivittämänä. Voiton myötä Edari varmisti myös lohkon piikkipaikkansa ja kotiedun tulevia nousukarsintoja varten, runkosarjan ehdottomia hahmoja vantaalaisjoukkueessa olivat käsittämättömään vireeseen yltyneet Teemu Sorvari sekä Sampo Kiviharju, mutta myös heidän takaa löytyi huomattavan pitkä liuta koviin tehoihin yltäneitä ratkaisijoita. Mielenkiintoisena yksityiskohtana todettakoon, että tuhoa hyökkäyspäässä tehnyt Kiviharju jakoi yhdessä Ari Huopalaisen kanssa Edarin jäähykuninkuuden, tulisieluinen supertykki oli siis enemmän kuin näkyvässä roolissa tuolla kaudella.

Runkosarjan voitto takasi siis SB Vantaalle kotiedun nousukarsintoihin ja ensimmäiseen playoff-otteluun vieraaksi Temppelille saapui SalPa Salosta. Edari olikin harvinaisen tyly isäntä ottelusarjan ensimmäisessä pelissä murskaamalla illan vieraat peräti 9-2, Game 1:n näkyvimmät hahmot olivat runkosarjassa kolme maalia tehnyt Lassi Välisalo, joka iski heti pöytään todellisen unelmapelin tehoin 2+2 ja hattutempun iskenyt Samuli Thamm. Viikossa voi kuitenkin paljon muuttua, jonka molemmat joukkueet pääsivät Salohallissa toteamaan, kun SalPa kylvetti vantaalaisia samoin 9-2 numeroin. Ottelusarja oli kokenut täydellisen muodonmuutoksen ja heti seuraavana päivänä odottanut Game 3 herätti taatusti ristiriitaisia ennakkotunnelmia vähän joka saralla.

SB Vantaa osoitti kuittenkin heti pelin alkuun, että eilinen on eilinen ja Ari Huopalainen huudatti Urheilutalon yleisöä iskemällä pallon reppuun vain parin minuutin pelin jälkeen. Avauserässä Sakari Montonen vei vielä Edarin 2-0 johtoon alivoimalla ja vaikka SalPa kavensi toisessa erässä, iski kotijoukkue toisessakin erässä kahdesti Aki Siika-ahon ja Teemu Sorvarin toimesta.

Kolmatta erää ehdittiin tahkota ainoastaan 34 sekuntia, kun Sorvari iski ylivoimalla Edarin jo neljän maalin karkumatkalle ja paras mahdollinen alku päätöserään oli myös todellinen märkärätti salolaisten kasvoille. Vieraat onnistuivat vielä kertaalleen kaventamaan erän puolivälin jälkeen, mutta Sorvarin iskettyä hattutempun täyteen kuusi minuuttia ennen loppua, ei SalPan kahdesta viime hetken maalistakaan huolimatta mikään voinut enää estää Edaria etenemästä nousukarsintojen finaalivaiheeseen.

Jos oli SalPa:sta vastustajana niukanlaisesti tietoa, niin vielä tuntemattomampi vihollinen asettui vastaan seuraavalla kierroksella, kun kaukalon toiseen päähän Pitkäperjantaina marssi Merikoski SBT Oulusta. Kaukaa Myyrmäkeen saapunut vierailija otti sarjan heti haltuunsa ja johti avausottelun puolivälissä jo 1-4, SB Vantaan maalista oli vastannut Sampo Kiviharju toisen erän alussa ylivoimalla. Täpötäyden Myyrmäen Urheilutalon fantastisen yleisön siivittämänä Edari nousi kuitenkin mukaan peliin toisen erän lopulla, kun ensiksi ajassa 38:24 Samuli Thamm kavensi Ari Huopalaisen syötöstä ja ainoastaan 11 sekuntia myöhemmin vahvan kevään pelannut huippupakki Miikka Linden viimeisteli väkevän yksilösuorituksen päätteeksi erätaukonumeroiksi 3-4.

Koppimaalit käänsivät avausottelun päälaelleen ja SB Vantaan hurja vyöry tasoitti pelin ajassa 46:35, kun Sakari Montonen viimeisteli Thammin syötöstä maalin edustalta. Tutkapari Kiviharju-Sorvari järjesteli Edarin johtomaalin kolme minuuttia myöhemmin ensiksi mainitun viimeistellessä osuman ja lopulta vieraiden yrittäessä tasoitusta ilman maalivahtia, irtosi Sampo Kiviharju pallon kanssa läpi ja viimeisteli hänelle kauden mittaan jo varsin tutuksi tulleen hattutempun täyteen tyhjään maaliin. Maali räjäytti Temppelin lehterit sellaiseen huutoon, että vähään aikaan ei ole vastaavaa tunnelmaa Myyrmäen Urheilutalolla todistettu.

Ottelusarja jatkui jo heti seuraavana päivänä Oulun Urheilutalolla ja jo ennen avausvihellystä koettiin suurta dramatiikkaa, kun yksi Edarin syömähampaista oli unohtanut vieraspelipaitansa kotiin. Kotijoukkueen näyttäessä punaista valoa SB Vantaan pelaajan pelaamiselle samanvärisellä lämmittelypaidalla, josta tietenkin pelinumero kuitenkin puuttui, koettiin vierasleirissä yksi Edarihistorian kovimmista tempuista. Hieman pienemmällä vastuulla nousukarsinnoissa esiintynyt Jussi Uurtamo luovutti oman pelipaitansa ja samalla paikkansa kokoonpanossa toisen pelaajan käyttöön ja itse siirtyi katsomon puolelle ottelun ajaksi.

Merikoski SBT aloitti taas pelin todella vahvasti ja johti 2-0 15 minuutin pelin jälkeen, Ari Huopalainen toi kuitenkin Edarin maalin päähän Janne Uuskosken syötöstä, joten ensimmäiselle erätauolle siirryttiin lukemissa 2-1. Kotijoukkue jatkoi kuitenkin rummutustaan Aleksi Paakkarin pitäessä SB Vantaan edes jotenkin mukana pelissä, mutta kun toinen erä kirjattiin isännille lukemin 2-0, näytti ratkaisu siirtyvän jo kolmanteen peliin joka pelattaisiin jälleen Myyrmäessä.

Jostain Edari kuitenkin vielä onnistui kaivamaan täysin käsittämättömän vaihteen ottelun päätöserään ja läpi ottelun lievästi kotijoukkuetta suosinut tuomarilinjakaan ei onnistunut pysäyttämään Edarin mestaruusjunaa menemästä maaliin asti. Yksi toisella erätauolla vahvimmin vieraiden nousuun uskonut, Niko Stark, teki tahtomaalin ajassa 41:48 ja kun Jarkko Hassinen tulitti numeroiksi 4-3 Ari Huopalaisen syötöstä kolme minuuttia myöhemmin, alkoi yhdelle jos toiselle tulla takautumia edellisen päivän SB Vantaan "rinnalle ja ohi" – tempusta. Ja sitten se taas tapahtui, vain kolme minuuttia edellisestä tyylitteli Janne Uuskoski Teemu Kolarin syötöstä pelin tasoihin ja lähetti samalla taatusti isomman luokan kiitokset koko joukkueen puolesta katsomossa jännittäneen Uurtamon suuntaan. SB Vantaa onnistui erän puolivälissä hoitamaan jo päätöserän toisen alivoimansa kunnialla ja lopulta ajassa 56:24 Niko Starkin maalin syöttänyt Teemu Sorvari tälläsi Huopalaisen upeasta syötöstä vieraat ensimmäisen kerran ottelussa johtoon Edarin pelatessa ilman maalivahtia siirretyn rangaistuksen aikana.

SBT Merikoskelle tarjottiin vielä mahdollisuutta tulla tasoihin vieraille kevyehkösti tuomitun rangaistuksen myötä reilu minuutti ennen erän loppua, mutta ottelusarja oli nyt jo ajautunut sellaiseen tilanteeseen, että siitä saumasta ei SB Vantaa halunnut enää irti päästää. Joukkue hoiti tämänkin alivoiman todella hienosti taistellen ja lopulta juhlat räjähtivät käyntiin Oulun Urheilutalon täyden katsomon hiljentyessä totaalisesti päätössummerin myötä.

Paluumatka Oulusta oli jokaiselle Edarille taatusti ikimuistoinen matka pitkän kauden päätteeksi saavutetun palkinnon myötä ja monien vaikeuksien jälkeen saavutettu onnistuminen jätti pysyvän jäljen seuraaville Edarijoukkueille.

Tulevana lauantaina Miesten edustusjoukkue lähtee jälleen kirjoittamaan uudenlaista päätöstä tämän kauden tarinalle, se minkälainen loppukliimaksista tulee, sen aika näyttää, mutta isoja tunteita, sekä joukkueen puolesta viimeiseen asti taistelua tullaan vantaalaisjoukkueelta varmasti tänäkin keväänä näkemään. Erityisesti tuosta kaudesta on jäänyt mieleen uskomaton tunnelma Myyrmäen Urheilutalolla pelatuissa otteluissa, jos samanlainen fiilis onnistutaan yhdessä joukkueen ja toivottavasti runsaslukuisen yleisön kanssa Temppelille järjestämään, tulee keväästä taatusti tunnerikas myös tänäkin vuonna.