Crackers - Naiset (2 - 3)

Aika: 7.1.2006 16.30
Paikka: Karhuvuoren Urheilutalo
Sarja: Superykkönen

SB Vantaan naiset ottivat kauden ensimmäisen vierasvoiton Kotkassa Crackersin kustannuksella. Tapahtumarikkaan ottelun sankariksi nousi Saara Malinen laukoen voittomaalin 13 sekuntia ennen kolmannen erän loppua.

Joukkueen kapteeni Annamari Raassina joutui jättämään ottelun väliin korkean kuumeen takia. Joukkueen pistepörssin kolmonen Ulla Karjala, sekä maalivahti Mari Kinnunen olivat poissa ulkomaan matkan takia ja puolustaja Meaghan Macfarlane ja valmentaja Warren Mazurek olivat yhä Australiassa.

Tästä huolimatta Vantaa lähti otteluun kolmen ketjullisen voimin, passiivisella karvauksella, tavoitteena hallita 2/3 kentästä. Tässä onnistuttiin erinomaisesti. Kuten joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisesta muistettiin, oli maalinteko kurinalaista puolustusta ja isokokoista maalivahtia vastaan vaikeaa. Ottelun alun parhaat paikat osuivat Anu Palmgrénille ja Heidi Fagerströmille, molemmat onnistuivat ohittamaan yhden Crackers-pelaajan ja nousemaan keskelle laukaisusektoriin. Crackersin ilmiömäinen maalivahti Kirsi Partanen kuitenkin torjui Palmgrénin laukauksen, Fagerströmin pommi osui puolestaan tolppaan.

Useiden ohilaukausten jälkeen SB Vantaa onnistui maalinteossa. Anna Yli-Kojola kuljetti palloa maalin taakse ja syötti juuri ennen tolppaa maalin eteen suoraan Minna Uusipaavalniemen lapaan. Yhdellä kosketuksella Minna laukoi pallon ohi Kirsi Partasen.

Molemmat joukkueet pääsivät yrittämään avauserässä kertaalleen ylivoimaa, mutta tulosta ei tullut. Vantaan Laura Kullaa istui kakkosen taklattuaan Crackers-pelaajan ulos kaukalosta, vastustajan Lea Liiri puolestaan liian kovista otteistaan kulmatilanteessa.

SB Vantaan johto ei kuitenkaan kestänyt erän loppuun saakka. Ensimmäisessä erässä Vantaan karvaus ja puolustus olivat terästä ja Crackersin ainoat vaaralliset tilanteet syntyivät roikkupalloista. Puolustaja Riitta Lankinen joutui pysäyttämään yhden tälläisen korkealla mailalla ja Crackersille tuomittiin vapaalyönti Vantaan maalin edestä. Muuri oli heikko eikä SB Vantaan maalia vartioinut Krista Lainekaan oikein sijoittunut. Minna Tuomala siirsi vaparista viereen Irina Karppiselle, jonka komea laukaus upposi aivan riman alle tasoittaen erätaukolukemiksi 1-1.

Toinen erä alkoi myös Vantaan komennossa. Passiivisempi karvaus osoittautui tehokkaaksi, sillä Crackers ei juuri maalipaikkoja saanut. Keskialueen katkot puolestaan käynnistivät hyviä vastahyökkäyksiä, mutta maaliin asti ei palloa saatu. Saara Malinen pelasi loistavalla poikittaissyötöllä Anu Palmgrénille tyhjän maalin, mutta laukaus viuhui ohi maalin. Annina Mero puolestaan pääsi kokeilemaan maalin edestä pomppupallosta, mutta Partanen torjui Meron komean laukauksen. Anna Yli-Kojola ja Laura Kullaa järjestelivät Minna Uusipaavalniemelle useammankin maalipaikan, mutta lähietäisyydeltä Crackersvahtia ei yllätetty.

Laura Kullaa istui ottelun toisen rangaistuksensa kopsautettuaan takaapäin laukomassa olleen Crackers-pelaajan mailaa. Crackersin ylivoima pyöri näyttävästi, mutta lähes täydet kaksi minuuttia katkoitta raataneet Vartiainen, Malinen, Weissman ja Fagerström kestivät pyörityksen.

Toisen erän loppua kohti alkoi Vantaan karvausmuoto rakoilemaan. Crackers sai hyvän vireen päälle ja puhkoi hyvillä syötöillä Vantaan puolustusta. Maalivahti Krista Laine ja hienosti maalin edustaa siivonnut puolustus selvittivät tilanteet ja toiselle erätauolle siirryttiin maalittoman erän jälkeen 1-1 tilanteessa.

Koska vastustaja oli hallitseva osapuoli toisen erän loppupuoliskon, Vantaa tiivisti kokoonpanoaan kahteen ketjuun. Minna Uusipaavalniemi, laidoillaan Anna Yli-Kojola ja Laura Kullaa jatkoivat tutussa koostumuksessaan. Passiivinen karvaus vaihdettiin agressiiviseen 1-2-2 muotoon ja sitä pelaamaan Mari Vartiainen, puolustajan paikalta hyökkääjäksi nostettu Helena Weissman ja tuorein jaloin peliin tullut Anne Velin.

Kolmannen erän aloitusvihellyksestä ehti kulua 6 sekuntia kun Crackersin maalivahti Partanen oli jo täystyöllistetty. Suoraan aloituksesta agre-karvaajat loivat Anne Velinille puolittaisen läpiajon. Nosto maalivahdin yli ei aivan onnistunut, mutta lähellä oli. Tempon muutos toi hallinnan takaisin Vantaalle, mutta hyviä maalipaikkoja tuhlattiin surutta. Korkeampi karvaus avasi keskikentälle enemmän tilaa ja myös Crackers pääsi hyviin hyökkäyksiin. Kolmas erä kokonaisuudessaan oli varsin yleisöystävällistä salibandyä hyökkäysten aaltoillessa päädystä toiseen.

Hyvästä yrityksestä huolimatta kolmannen erän ensimmäistä maalia juhli Crackers. Irina Karppinen teki itselleen laukaisutilan, laukoi kohti maalia ja maalin edustalla Riikka Villberg oli Vantaan puolustusta vahvempi. Pallo väkisin viivan toiselle puolelle ja Crackers 2-1 johtoon. Todellinen tahtomaali, mistä täydet pisteet Villbergille.

Vantaa ei kuitenkaan luovuttanut. Aikalisä oli jo tuomareilta pyydetty kun Minna Uusipaavalniemi syötti keskelle Crackersin puolustusmuotoa Anna Yli-Kojolalle. Nopean haltuun oton jälkeen suora rannelaukaus upposi aivan vasempaan ylänurkkaan. Peli 2-2 ja aikalisää voitiin hieman lykätä.

Viitisen minuuttia ennen kolmannen erän loppua aikalisä sitten otettiin. Agrekarvaajat sivuun ja huilanut ketju Sarah Mitchell, Johanna Ahola, Saara Malinen kentälle. Maalin edustan häirintäpeliä, irtopallojen kärkkymistä ja rohkeita laukauksia painotettiin.

Saara.jpgNäytti jo vahvasti, että peli menisi jatkoajalle, mutta sitten tapahtui. Annina Mero syötti keskikentällä poikittain Saara Maliselle (kuvassa), joka juoksi Crackers pelaajan ohi, ajoi laukaisusektoriin ja laukoi pallon tolppaa hipoen maalin vasempaan reunaan. Pelikellossa oli 13 sekuntia jäljellä ja kauden ensimmäisen maalinsa viimeistellyt Malinen tuuletti ansaitusti! Crackers otti vielä aikalisän mutta Vantaa tappoi viimeiset sekunnit varmasti ja juhli ottelun voittajana.

Crackers pelasi hienoa ja ennakkoluulotonta peliä, eikä antanut kentällä senttiäkään ilmaiseksi. Tämä peli viimeistään osoittaa ettei joukkue ole sarjan kärkikahinoissa turhaan mukana. SB Vantaa pelasi hyvän ottelun ja pienellä marginaalilla vei pelin nimiinsä. Molemmat joukkueet käyttivät hienosti vahvuutensa hyväksi.

Jo aikaisemmin monen suusta kuultu sanonta siitä, että Kotkassa on ollut superin parhaat tuomarit saavat vahvistusta Vantaan suunnalta. Jere Laine ja Jouni Turunen pitivät ottelussa juuri sopivaa linjaa joukkueiden tasoon nähden ja pitivät linjan alkuvihellyksestä päätössummeriin. Koskahan näitä tuomareita saataisiin pk-seudulle.