Vantaa jaksoi kaksi erää ÅIF:n vauhdissa

12.03.2016

Vantaa taipui ÅIF:lle kauden viimeisessä kohtaamisessa lukemin 7-2. Kaksi ensimmäistä erää olivat lukemien valossa tasaiset, mutta kolmannessa erässä sipoolaisten "maalinälkä" siirsi hetkessä ÅIF:n 5-1 johtoon, josta Vantaa ei enää noussut uhkaamaan kohti liigakarsintoja suuntaavaa kotijoukkuetta.

Ottelu käynnistyi vauhdikkaasti, ja molemmissa päissä syntyi maalintekopaikkoja alusta lähtien. Ensimmäinen maali nähtiin ajassa 07:46, kun Bea Karling katkaisi ÅIF:n purun, ja pieni siirto Heli Haapasalmelle, joka syötti poikkarin Jenni Rautaselle, jonka veto upposi ylänurkkaan. ÅIF sai heti perään pistettyä painetta Milla Räsäsen vartioimalle maalille pitkällä syötöllä, josta ohjausyritys lähietäisyydeltä. Räsänen sai kuitenkin etukulman pidettyä, eikä tasoitusta nähty.

Bea Karling teki ensimmäisessä erässä useamman ärhäkän ja voimakastahtoisen nousun pallollisena, ja sai luotua painetta sipoolaisten maalille. Peliä oli pelattu 11:06, kun Rina Rautala joutui rikkomaan Suvi Joutsenta maalinedustan 'yksin läpi' -tilanteessa, ja tämän seurauksena tuomittiin rangaistuslaukaus. Johanna Järvinen nollasi kuitenkin Kaisa Nykäsen yrityksen peittävällä vastaantulollaan, joten Vantaa pääsi pyörittämään ylivoimaa kahden minuutin ajan. Pallo liikkui hienosti pelaajalta toiselle, mutta vedot jäivät vähäiseksi, ja lähimmäksi toista maalia päätyi Heli Haapasalmen yritys pienestä kulmasta sivuverkkoon.

ÅIF sai pientä niskalenkkiä ensimmäisen erän lopulla, ja pakotti Emmi Tuhkalaisen puolustamaan jäähyn arvoisesti työntäessään laidasta nousevaa ÅIF:n hyökkääjää. Ylivoima pyöri sipoolaisillakin näyttävästi, ja vetoja viuhui kohti maalia, mutta tusinan torjuntoja ensimmäisen kolmanneksen aikana ahkeroinut Räsänen veti pidemmän korren; olipa ylärimakin hänen puolellaan kertaalleen lähivaparitilanteessa, joten erätauolle lähdettiin vantaalaisten johtaessa yhden maalin turvin.

Sipoolaiset lähtivät toiseen erään 'päätylaudasta kahdella kiinni' -karvauksella, ja Vantaa joutui hieman ahdinkoon, vaikka pari todella hyvää maalipaikkaa nähtiinkin Bea Karlingin kääntölaukauksen mentyä vain hieman ohi alakulmasta, ja hetkeä myöhemmin Heli Haapasalmen veto meni hiuksenhienosti ohi. ÅIF:n painostus tuotti lopulta tulosta ajassa 23:53 heidän katkaistua vantaalaisten avausyrityksen, ja parin poikkarin jallittama Milla Räsänen oli voimaton. Heti perään Räsänen joutui myllytykseen muutaman kerran peräkkäin, kun palloa ei saada siivottua oman maalin edestä pois, ja ÅIF ehtii kolmesti palloon ennen kuin peliväline saatiin toimitettua väljemmille vesille. Räsäselle tärkeitä torjuntoja, ja 1-1 lukemat säilyivät hetken, kunnes Eerika Suominen tälläsi tarkalla ja nopealla kaukovedollaan vasempaan yläkulmaan vieden kotijoukkueen johtoon.

Vantaalle tarjoutui toistamiseen mahdollisuus lisäosumiin ylivoimalla, kun Eerika Suomiselle tuomitaan kulmatilanteen vaarallisesta pelistä kahden minuutin istunto. Vantaan ylivoima ei kuitenkaan saa palloa kesytettyä riittävästi pallon pomppiessa lavoissa, ja vaikka pari vetoa saatiinkin Johanna Järvisen tontille, ei kunnollisia maalintekopaikkoja kuitenkaan saatu luotua. ÅIF pisti lisää painetta Vantaan päätyyn tultuaan täysilukuiseksi, mutta Räsänen pelasi vakuuttavasti ja varmasti maalinsa suulla, joten maaleja ei syntynyt enää toisen erän loppuun, vaikka sipoolaiset pääsivät vielä ylivoimallakin yrittämään Mari Peltomäen istuttua vuorostaan kakkosta.

ÅIF lisäsi kolmanteen erään pökköä pesään, ja Vantaa putosi kyydistä alkumetreillä, eikä aikaakaan, kun tulostaululla oli lukemat 5-1. Ensin Rina Rautala nappasi Vantaan osoitteettomasta syötöstä saamansa irtopallon ja purjehti läpi Vantaan puolustuksen ajassa 40:15. Heti perään 17 sekuntia edellisestä Emma Hartwall löytää pallon kokoisen kolon maalikehikon ja Räsäsen välistä, joka pakotti vantaalaiset ottamaan aikalisän. "Pakkaa" ei kuitenkaan aikalisästä huolimatta saatu heti kasaan, vaan peli oli hermostunutta, pallon liikkeelle saaminen kesti liian kauan ja syötöt olivat huolimattomia. ÅIF:n viides maali syntyi ajassa 41:04.

ÅIF pyöritti palloa maltillisesti neljän maalin johtoasemassa, voitti kaksinkamppailuja hyvällä prosentilla, ja pakotti Vantaan puolustusasetelmiin. Vastahyökkäyksistä saatiin luotua pari hyvää paikkaa Suvi Joutsenen ja Bea Karlingin toimesta, mutta laukauksista puuttui ruuti, eikä Johanna Järvisellä ollut vaikeuksia torjuntatöissä. Kovaa pelannut Eerika Suominen päätyi toistamiseen jäähylle erän puolessa välissä, ja Vantaa lähti pelaamaan riskillä ilman maalivahtia kavennusosuman toivossa. Valitettavasti ÅIF:n puolustus sai katkaistua ylivoimapyörityksen ja kaukoveto lipui verkon perukoille, eikä Vantaan ylivoima onnistunut maalinteossa, joten peli jatkui 6-1 lukemissa.

Kavennus syntyi viimein ajassa 52:10, kun vantaalaisten parhaana ottelusta palkittu Jenni Rautanen nousi laidasta ja kierrettyään maalin tarjoili syötön maalin eteen Bea Karlingille, joka tälläsi pallon sisään. Sipoolaiset kuittasivat tämän kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa Bianca Bomanin viimeistellessä ottelun loppulukemiksi 7-2. Peli oli kokonaisuudessaan vauhdikas, tapahtumarikas ja viihdyttävä.

Vantaan kausi päättyi kuudenteen sijaan. Kauden saavutuksena mainittakoon Suomen cupin pikkufinaalin voitto 3-0 lukemin ÅIF:a vastaan. Näissä merkeissä lähdetään pienelle huilitauolle ja sen jälkeen kohti uuden kauden kujeita.

Kiitos kaikille kannattajille, yhteistyökumppaneille, tukijoille ja toimijoille kaudesta 2015-2016.