B-tytöille syksyn viimeisistä sarjapeleistä tappio ja voitto

15.12.2018

B-tyttöjen joukkue kokoontui lauantaina Porvooseen pelaamaan syyskauden viimeisiä pelejään. Asetelma oli se, että voittamalla molemmat pelinsä olisi SB Vantaalla ollut mahdollisuudet tasaisessa sarjassa ylemmän sarjan jatkopeleihin.

PSS Musta – B-tytöt

Ensimmäisessä pelissä vastassa oli PSS:n kotijoukkue, joka rehellisesti sanottuna määräsi ottelun tahdin. B-tytöt lähtivät peliin hieman käsijarru päällä ja hävisivätkin läpi pelin monia 1v1 -kamppailuita. Kun tähän yhdistettiin vielä hieman epätarkka viimeistely, oli yhtälö voittamisen kannalta vähän vaikea. Ensimmäisessä erässä vastustaja sai yhden tilastomerkinnän, kun ajassa 8.22 laidasta lähtenyt veto painui etualanurkasta Martsan taakse. Vetäjälle ei tässä tilanteessa luotu juuri mitään painetta.

Toisessa erässä vastustaja käytännössä ratkaisi pelin tekemällä kolme maalia. Ajassa 23:12 päästettiin vastustaja syöttämään maalin takaa maalille rynnänneelle pelaajalle, joka veti lähietäisyydeltä pallon melkein maalin kattoon vieden vastustajan 2-0 johtoon. Seuraava maali tehtiin reilun 26 minuutin pelailun jälkeen. Tässä maalissa emme pystyneet purkamaan oman maalin edessä ollutta sähellystä, jonka seurauksena vastustaja sorkki pallon maaliin ja tilanteeksi jo 3-0. Seuraava ja 4-0 maali tuli tälle pelille tyypillisestä tilanteessa jossa vastustaja päästettiin nousemaan maalin takaa luukulle ja survomaan palloa luukulta maaliin. Ajassa 27.55 tehty maali meni sisään jotenkin Martsan ja etutolpan välistä.

Kolmanteen erään valmennus herätteli joukkuetta vaihtamalla maalille Martsan tilalle Marian. Maaleja tehtiin erässä vain yksi ja sekin valitettavasti Vantaan päätyyn. Tässäkin maalissa hävisimme kaksinkamppailutilanteen, joka johti siihen, että vastustaja pääsi vapaaksi vetopaikkaan ja täräytti alanurkkaan suuntautuneen vedon maaliin. Ottelun loppulukemat siis 5-0 Porvoolle. PSS pelissä Vantaan tytöt olivat normaalista poiketen hieman passiivisia ja tilanteisiin ei menty kunnolla ja voittavalla asenteella. Vaikka vastustajan veskari pelasi hyvän pelin, olisivat vetomme paremmalla tarkkuudella voineet johtaa maaleihin.

Blackbirds – B-tytöt

Tunnin odottelun jälkeen Vantaan tytöt kohtasivat Blackbirdsin joukkueen, jonka kanssa oli aikaisemmin pelattu tasaisia pelejä. B-tyttöjen asenne oli tässä tasaisessa pelissä paremmin kohdallaan. Ensimmäisestä pelistä putosivat pelaajalistalta Isla sekä nilkkansa loukannut Sara (M). Valmennus järjesteli ketjuja siten, että Lidi ja Sara (H) siirtyivät pakin tontilta hyökkäysvitjoihin.

Vastustaja päästettiin ensimmäisessä erässä nopeasti kahden maalin johtoon. Ensimmäisessä maalissa puolusti hyökkääjämme hieman laiskasti ja päästi nousseen vastustajan vetopaikkaan. Alanurkkaan mennyt veto ja 1-0 maali merkattiin kirjoihin ajassa 9:51. Välittömästi maalin jälkeen seistiin maalilla jäykin jaloin oikein koko porukalla ja päästettiin vastustaja tulemaan maalille ihan estelemättä. Marialla ei läheltä vedetyssä vedossa ollut mitään mahdollisuuksia. Onneksi saimme erään kuitenkin vielä kavennuksen Saran (H) laittaessa hienon poikittaisen syötön maalille Elsan lapaan. Elsan 2-1 kavennus syntyi vain 20 sekunnin kuluttua vastustajan maalista.

Toisessa erässä Vantaa pääsi juonesta kiinni ja tasoitti pelin Emmin (Nappari) maalilla ajassa 19:03. Tässä maalissa Emppu antoi pitkittäisen syötön Emmille, joka kääntyi ja veti pallon maalin ylänurkkaan. Vantaan 3-2 johtomaalissa Sara (H) ja Elsa vaihtoivat rooleja. Nyt Elsa antoi hyvän eteenpäin vetosektorille suunnatun syötön, josta Sara aikailematta täräytti pallon alanurkkaan. Vastustaja tuli jälleen tasoihin, kun hävisimme laidassa 1v1 tilanteen ja vastustaja pääsi rynnimään maalille. Tässä tilanteessa olisi kyseinen kaksinkamppailu voitu välttää pelaamalla vastustajaa vain enemmän laitaa kohti. Tauolle mentiin jännittävissä 3-3 lukemissa.

Kolmatta erää pelattiin vain alle pari minuuttia ja peli oli Vantaalle 4-3. Maalin tekijänä oli Lidi, joka kanttasi vetopaikalle ja veti pallon etuyläpesään. Syötön maaliin antoi Emppu. Ja kuinka ollakaan, päästivät B-tytöt vastustajan jälleen tasoihin…. Tässäkin maalissa puolusti hyökkääjämme vastustajaa jokseenkin laiskasti ja näin syntynyt vetotilanne hyödynnettiin ajassa 34:37. Vantaa osoitti kuitenkin luonnetta viemällä ottelussa loppujen lopuksi voiton. Emmi (Niemi) sysäsi pallon laidassa Elsalle, joka eteni pitkän matkan ahdistettuna laitaa pitkin aina vetopaikalle. Vastustaja odotti Elsan syöttävän maalilla olleelle Saralle, mutta Elsa veti pallon itse maalin matalalla etunurkkalaukauksella. 5-4 maali tehtiin ajassa 43:02. Ottelussa nähtiin tämän jälkeen vastustajan aikalisä ja kun peliä jatkettiin pääsi SB Vantaa tekemään vapauttavan 6-4 maalin vajaa minuutti ennen ottelun päätöstä.  Tässä maalissa Siiri kaivoi pallon laidasta itselleen ja antoi fiksun poikittaisen syötön Elsalle, joka ei epäröinyt ylänurkkaan menneen vetonsa kanssa.

Lauantain pelit osoittivat sen, kuinka tärkeää on keskittyä jokaiseen tilanteeseen. Nyt meitä rankaistiin hetkittäisistä nukahduksista tai arviovirheistä. Selväksi tuli myös se, että oikealla asenteella -kuten monesti todettu – voidaan monet ottelut kääntää voitoiksi. Lauantaina ongelmanamme olivat myös hieman hutiloidusti annetut puolustuksen avaavat syötöt. Hyvää oli tyttöjen asenteen muutos viimeisessä pelissä ja maalien määrä.