Naiset nipistivät pisteen tasaisesta ottelusta

12.11.2017

Pirkat─SB Vantaa 7─6 JA (3─2, 1─1, 2─3, 1─0)
Naiset matkasivat kauden toiseen vieraspeliinsä Pirkkalaan lauantaina 11.11. Pirkkalassa pelattiin Pirkkoja vastaan varsin tasokas ja jännittävä 1. divisioonan ottelu, jossa nähtiin kaikkiaan 13 maalia. Ottelun ratkaisu syntyi vasta jatkoajalla.

Jo ottelun ensimmäisessä erässä nähtiin viisi maalia. Ensimmäisenä maalinteon aloitti kotijoukkue Pirkat ajassa 2:48. Kauaa ei tarvinnut odotella myöskään naisten ensimmäistä osumaa. Kati Kivimaa pommitti puolustajan paikaltaan palloa maalille, minkä seurauksena Elsi Luomi korjasi rystyllä pallon maaliin ajassa 4:32. Seuraavasta maalista vastasi kotijoukkue ajassa 13:36. Pelikello pysähtyi kuitenkin jälleen ajassa 16:01, kun Jenni Rautanen tasoitti ottelun lukemiin 2─2 Tiia Rännälin syötöstä. Erän viimeisestä maalista vastasi kotijoukkue ajassa 16:36.

”Ottelu oli tasoltaan ja pelin kulultaan divarin huippuottelu, jossa piti laittaa parastaan peliin, jos halusi pärjätä. Tilaa ja aikaa oli vähän ja pelissä oli paljon 1 vs. 1 -kamppailupelaamista”, päävalmentaja Anssi Kiviharju kuvaili ottelun luonnetta ja intensiteettiä.

Ottelun toisessa erässä nähtiin molemmilta joukkueilta maalit. Jenni Juntunen toi maalillaan ajassa 34:55 naiset jälleen tasoihin. Erän lopussa kotijoukkue pääsi kuitenkin ylivoimalle ja teki maalin ajassa 37:13. Näin ollen toiselle erätauolle lähdettiin lukemissa 4─3.

Kolmannen erän alussa, ajassa 45:25 Heli Haapasalmi laukoi naiset jälleen tasoihin Jenni Rautasen tarjoilusta. Kotijoukkue siirtyi kuitenkin johtoon pelikellon näyttäessä 46:11. Ajassa 54:03 Heli Haapasalmi päätti toteuttaa jo tutuksi tullutta kaavaa ja tasoitti jälleen pelin maalillaan Bea Karlingin syötöstä. Ajassa 57:17 Heli Haapasalmi viimeisteli komeasti hattutemppunsa jälleen Jenni Rautasen syötöstä. Täten naiset ottivat ensimmäistä kertaa ottelussa johtoaseman, kun lukemat näyttivät 5─6.
Kun ottelua oli jäljellä enää alle minuutti, kotijoukkue Pirkat otti maalivahtinsa pois ja haki tasoitusmaalia kuudella kenttäpelaajalla. Se onnistuikin tavoitteessaan, kun vain kahdeksan sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua kotijoukkue tasoitti ottelun lukemiin 6─6. Naiset yrittivät ratkaista ottelun vielä varsinaisen peliajan loppusekunneillakin: Vaarallinen tilanne onnistuttiin luomaan, ja pallo päätyi vastustajan maaliin aivan viimeisten sekuntien aikana. Maali kuitenkin tulkittiin tehdyksi varsinaisen peliajan päättymisen jälkeen, minkä vuoksi se hylättiin.

”Meillä oli pelissä hyviä hetkiä ja myös huonompia hetkiä. Parhaimmillaan hyökkäyspään peli toimi mainiosti maalipaikkojen luomisen ja pitkien hyökkäyksien muodossa. Tehtiin myös paikoista maaleja, mikä on aina hyvä asia”, Kiviharju luonnehti pelin hyviä hetkiä ja jatkoi myös avaamalla hieman heikompiakin hetkiä: ”Parantamisen varaa jäi vastaiskujen puolustamiseen. Puolustettiin niissä vähän liikaa tunteella. Välillä myös puskettiin turhaan vastustajan puolustusta vastaan ja tarjottiin niitä vastahyökkäyksiä. Peittopeliin jäi myös parantamisen varaa.”

Edessä oli siis jatkoaika, jossa ratkaisua haetaan sääntöjen mukaan neljällä kenttäpelaajalla viiden minuutin ajan. Jatkoajan alussa naiset onnistuivat luomaan vaarallisia maalintekotilanteita, joista pelin olisi voinut ratkaista. Lopulta maalinteossa onnistui ajassa 64:36 kotijoukkue Pirkat, joka vei lopulta ottelun nimiinsä lukemin 7─6.
”Jatkoaika pelattiin rohkealla taktiikalla ja alussa saatiinkin hyvät paikat ratkaista ottelu. Rohkeus lopulta kostautui, kun ei omia paikkojamme hyödynnetty ja vastustaja onnistui”, Kiviharju analysoi jatkoaikaa.

Kaiken kaikkiaan Pirkkalassa pelattiin tasokas ja tiukka ottelu, jossa ratkaisua jouduttiin hakemaan varsinaisen peliajan lisäksi myös jatkoajalla. Ottelussa nähtiin runsaasti hienoja maaleja ja onnistumisia myös muilla osa-aluille. Ottelun parhaana pelaajana palkittiin ansaitusti hattutempunkin iskenyt Heli Haapasalmi. Naisten maalia vartio ottelussa Milla Räsänen, jolle kirjattiin tilastojen mukaan jopa 40 torjuntaa.
Myös päävalmentaja Anssi Kiviharju oli mielissään pelin tasokkuudesta: ”Näitä pelejä toivoisi olevan lisää ja niitä lieneekin luvassa, kun divarin taso on noussut tai laajentunut liigan supistumisen myötä.”

Varsinaisella peliajalla tasalukemiin päättyneestä pelistä ansaitsee nykyisten sääntöjen mukaan yhden pisteen. Näin ollen naiset kerryttivät pistetiliään yhdellä pisteellä. Seuraava mahdollisuus haalia pisteitä on 19.11., kun naiset saavat vieraakseen FBC Loiston. Kotiottelu pelataan tuttuun tapaan Myyrmäen urheilutalolla Vantaalla kello 15.00.

Teksti: Miia Kokko