Naisten hieno karsintasarja päätökseen

04.04.2017

Game 3: SB Vantaa - 02-JKL 3-1 (1-0, 1-0, 1-1)

Karsinnat jatkuivat keskiviikkona 29.3.2017 Myyrmäen urheilutalolla otteluvoittojen ollessa 1-1. SB Vantaa sai otteluun mainion alun, kun Heli Haapasalmi niittasi lähietäisyydeltä maalin kattoon Bea Karlingin syötöstä kellon näyttäessä aikaa 5:59. Tilanteita luotiin molemmissa päissä kenttää mutta kumpaakin maalia vartioi tällä kertaa kuuma maalivahti: kotijoukkueella torjuntavuorossa oli Heini Vanne ja O2:lla nuori Alina Laitinen.

Toisen erän lopulla kotijoukkue loi hurjan mylläkän O2:n päätyyn, maali suorastaan roikkui ilmassa ja lopulta Haapasalmi ohjasi Jenni Rautasen syötön takatolpilta maalin kattoon - jälleen kerran. 2-0 -maali syntyi ajassa 39:13.

Kolmas erä jatkui entiseen malliin kunnes ajassa 44:50 hyökkääjäksi näihin karsintoihin "nostettu" ja hienosti pelannut Inka Koskela löi ilmasta pallon maaliin. Syöttöpinnan ansaitsi niin ikään mainiota karsintasarjaa pelannut Ella Virta. Ottelu vaikutti ratkeavan ajassa 52:14 kun O2:n Emmi Luoman maila nousee kotijoukkueen Suvi Joutsenen suojalaseihin: Luomalle 5 minuutin rangaistus ja Suville panda-look. Ylivoiman aikana ei maaleja nähty, vaikka vieraat päästettiin pari kertaa kokeilemaan maalintekoa. Heini Vanne onnistui pitämään nollan tässä ottelussa reilut 58 minuuttia kunnes O2 viimein ilman maalivahtia onnistui maalinedustalta lapioimaan 3-1 -kavennuksen. Enempää ei maaleja kuitenkaan nähty joten otteluvoitot SB Vantaalle 2-1 ja sarja katkolla lauantaina Jyväskylässä. SB Vantaalta ottelun parhaana palkittiin Heli "Voittomaali" Haapasalmi.

Game 4: O2-JKL - SB Vantaa 9-4 (6-3, 2-0, 1-1)

Jyväskylän toisen ottelun alku oli varsinaista huvipuistohassuttelua ja ajassa 5:39 tilanne oli jo 3-2, kun maaleja tehtailtiin ahkerasti molemmissa päissä kenttää. Vantaalta tehoille oli yltänyt maalintekijät Bea Karling ja Hanna Heltimoinen Jenni Rautasen ja Anniina Sirviön toimiessa syöttäjinä. Sitten tilanne hieman rauhoittui kunnes Karling toi SB Vantaan tasoihin ajassa 14:55 Heli Haapasalmen syötöstä. O2 kuittasi kuitenkin jo kolmannen kerran vieraiden maalin jälkeisessä maalissa ja onnistui vielä kahdesti erän lopulla joten ensimmäinen erä meni kotijoukkueelle 6-3.

Toisessa erässä vierasjoukkue ei oikein saanut peliä kulkemaan ja tuloksena oli ehkä tämän karsintasarjan pelillisesti heikoin erä SB Vantaan osalta.

Kolmanteen erään lähdettiin lukemista 8-3 hieman uusituilla kentällisillä ja vieraiden pelisuorituskin parani selvästi. Ottelun voitosta ei kuitenkaan päästy kunnolla taistelemaan kun maalinteossa ei onnistuttu ennen maalivahdin pois ottamista hyvistä paikoista huolimatta. Riitta Lankinen ampui Tiia Rännälin poikittaissyötöstä loppulukemiksi 9-4 ja edessä oli ratkaiseva Game 5. Tässä ottelussa SB Vantaalta palkittiin Jenni Rautanen.

Game 5: SB Vantaa - 02-JKL 3-4 (2-1, 1-3, 0-0)

Viimeiseen ja ratkaisevaan otteluun lähdettiin todella jännittävistä asetelmista: panoksena paikka naisten salibandyliigassa, otteluvoitot tasan 2-2, maaliero tasan 17-17. Tähän otteluun valmistautuminen onnistui joukkueelta todella hyvin: jo alkulämmittelyssä joukkueesta huokui täydellinen keskittyminen ja pelin alkaessa käsitys vain vahvistui. Bea Karling vei kotijoukkueen 1-0 -johtoon ajassa 1:20 Jenni Rautasen syötöstä hyvän hyökkäyspään mylläkän päätteeksi. SB Vantaan hyvä ote jatkui ja O2 joutui kahdesti istunnolle vaarallisesta pelistä. Näistä jälkimmäisen kotijoukkue onnistui hyödyntämään kun Riitta Lankinen ampui suoraan Heli Haapasalmen alivoiman murtaneesta syötöstä 2-0 ajassa 11:32. O2 alkoi päästä hiljalleen paremmin peliin mukaan ja onnistui lopulta kaventamaan tilanteeksi 2-1 kotijoukkueen avustaessa hieman viimeistelyssä. Tämän jälkeen paine SB Vantaan maalilla kasvoi mutta enempää maaleja ei erässä nähty. Erä osoitti sen että molemmat joukkueet ovat tosissaan taistelemassa paikasta liigassa ja peli oli tasokkainta mitä sarjassa oli siihen asti nähty.

Toinen erä jatkui tasaisena O2:n pitäessä kuitenkin enemmän palloa hallussaan. Hyviä tilanteita nähtiin molemmissa päissä kenttää. O2 onnistui nousemaan ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon onnistuttuaan kahdesti maalinteossa ensin murtamalla kotijoukkueen karvaus ja sitten maalinedussekamelskasta: tilanne 2-3 ajassa 33:47. Kotijoukkue tulee vielä tasoihin Heli Haapasalmen iskiessä Jenni Rautasen esityöstä ajassa 36:08. Pari minuuttia tästä ja jälleen on sirkus SB Vantaan maalinedustalla. O2 oli koko karsintasarjan erityisen vahva juuri maalinedustapelissä ja niin oli nytkin: Kiia-Mari Avikainen iski jo toistamiseen tässä ottelussa ja vei vieraat jälleen johtoon.

Kolmanteen erään lähdettiin kaivamaan esiin kaikki mitä oli annettavaa jäljellä. Tiiviillä kahden kentän peluutuksella mentiin, jotta kuumimmat maalintekijät olisivat mahdollisimman paljon kentällä kauden ratkaisuhetkillä. Kolmosketjun rooliksi jäi kolmannessa erässä tällä kertaa yhden "huilivaihdon" antaminen n. neljän minuutin kohdalla. Tosin "huilivaihdon" todellinen tarkoitus oli "mätsätä" peluutus niin että kotijoukkueen ykköskenttä pelaisi aina vieraiden kakkoskenttää vastaan. Tässä onnistuttiinkin kun myös vierasjoukkue pelasi kahdella kentällä. O2 oli jälleen enemmän pallossa, mutta kotijoukkueen päästessä palloon pystyttiin luomaan hyviä tilanteita joista iskeä tasoitus. Maaleja ei kuitenkaan kumpikaan joukkue onnistunut tekemään ja ennen ajassa 56:51 kotijoukkueen ottamaa aikalisää mentiin kiusallisen pitkään ilman pelikatkoa. Meteli hallissa oli sen verran suuri että aikalisän ottaminenkin oli poikkeuksellisen haastavaa. Milla Räsänen pois maalista heti kun pallo oli hallussa ja tasoitusmaalin haku käyntiin: paine saatiinkin vastustajan maalille mutta valtavat panokset maalintekotilanteissa näkyi kotijoukkueen viimeistelyssä "hienoisena" hätäilynä. Tosin paniikki oli melkoinen myös vierasjoukkueen siivotessa maalinedustaa: pomppivaan palloon osuminen osoittautui mahdottomaksi tehtäväksi myös vieraille. Lopulta viimeisellä minuutilla kotijoukkue onnistui rakentamaan loistavan paikan iskeä tasoitus kun Heli Haapasalmi iski poikittaissyötöstä takatolpalta - tolppaan! Mylläkkä O2:n maalilla jatkui mutta maali pysyi puhtaana ottelun loppuun asti, joten näin O2 onnistui säilyttämään liigapaikkansa ja SB Vantaan unelma oli murskana.

Loppujen lopuksi lopputulos 3-4 kuvastaa ehkä joukkueiden todellisia voimasuhteita ratkaisuottelussa aika hyvin, joten tasaista oli, mutta O2:n voi katsoa ansainneen voittonsa onnistumalla todella tiukassa paikassa pelaamaan erittäin hyvän ja tasapainoisen ottelun.

Myös SB Vantaa onnistui tiukassa paikassa erinomaisesti - tällä kertaa se ei vain riittänyt voittoon asti. Minkään osa-alueen ei voi katsoa epäonnistuneen. Isoin ero 1-divaripeleihin ratkaisupelissä oli pallon hallinta, mihin SB Vantaa oli kauden aikana tottunut lähes jokaisessa ottelussa, mutta nyt palloa piti enemmän vastustaja.

Ottelun ratkaisuna voi ehkä pitää maalinedustapelaamista jossa O2 oli vahva ratkaisupelissä ja muutenkin koko karsinnan aikana sekä pallonhallintaa, jolla O2 sai vähennettyä SB Vantaan vaarallista hyökkäyspelaamista. SB Vantaan liiganousu oli kuitenkin lopulta jopa paljon lähempänä kuin mitä lopputulos kertoo: O2 sai maaleistaan kahdessa ystävällistä apua viimeistelyyn kotijoukkueelta ja viimeisen minuutin tolppalaukauksen lisäksi Jenni Rautanen ampui toisessa erässä pallon tolpan kautta maalivahdin takaa takaisin peliin.

Yhteenveto karsinnoista

Kokonaisuutena karsintasarjaa voi pitää todellisena loppuhuipennuksena kaudelle. Puolin ja toisin tapahtui venymistä ja upeita suorituksia ja lopulta sarja huipentui mahtavan ja runsaslukuisen kotiyleisön edessä todelliseen jännitysnäytelmään. Voimasuhteiden valossa sarjan alussa mielestäni SB Vantaa oli niskan päällä. O2:n heikkoudet oli skoutattu ja niihin myös pystyttiin iskemään tehokkaasti.

Sarjan edetessä O2 kuitenkin onnistui parantamaan suoritustaan nimenomaan juuri niillä osa-alueilla joihin SB Vantaa pyrki iskemään. Iso ero divaripeleihin, mikä pisti heti sarjan alussa silmään, oli se vauhti, millä O2:n pelaajat tulevat alaspäin pallon menetyksen jälkeen. Tämä oli ehkä suurin yksittäinen syy sille, miksi SB Vantaa oli pallossa vähemmän kuin kauden aikana divarissa.

Kolmen ensimmäisen ottelun aikana SB Vantaa onnistui järkyttämään O2:a siihen malliin että Jyväskylässä varmasti pelästyttiin toden teolla: jos ei meininki muutu niin divari kutsuu. Neljäs ottelu eli ensimmäinen "katkaisuottelu" meni SB Vantaan osalta niin sanotusti "ohi": kuusi maalia omiin ensimmäisessä erässä on liikaa näissä karkeloissa. Viimeisessä ottelussa molemmat laittoivat kentällä parastaan ja runsaslukuinen yleisö sai todistaa kauden 2016-17 parasta salibandytapahtumaa Myyrmäen Urheilutalolla. Loppujen lopuksi O2 oli ehkä juuri koko sarjan maalieron (20-21) verran parempi.

SB Vantaan joukkueesta sarjassa onnistuneiden pelaajien esille nostaminen on erityisen haasteellista, koska kaikki vastuuta saaneet ylsivät vähintään omalle tasolleen ottelusarjassa.

Muutama omassa roolissaan erityisen hyvin onnistunut pelaaja voidaan kuitenkin nostaa esille:

Jenni Rautanen: Todella väkevä esitys sarjan jokaisessa ottelussa ilman notkahduksia. Tehopisteille kaikissa peleissä ja erittäin vahvaa pelaamista molempiin suuntiin - yleensä vastustajan ykkösviisikkoa vastaan. O2:n tuleva päävalmentaja Kari Saukkonen oli sitä mieltä että tässä oli koko karsintasarjan ykköspelaaja. Samaa mieltä on luonnollisesti myös SB Vantaan valmennus. Rautasen ei kuitenkaan tarvinnut onnistua yksin: ketjukaverit Bea Karling ja Heli Haapasalmi esittivät myös parasta peliään kauden huipennuksen hetkellä.

Inka Koskela: Runkosarjassa puolustajana pelannut ja loukkaantumisista kärsinyt "yleisön suosikki" Inka löysi itsensä ratkaisupeleissä hyökkääjän paikalta. Sopeutui uuteen rooliin mainiosti ja sai vahvuutensa esille pystyen tuomaan "extraa" joukkueen peliin uudella pelipaikalla. Pienessä tilassa taitavaa pallonhallintaa ja upeaa peittopelaamista.

Ella Virta: Joukkueen kuopus nosti hienosti profiiliaan kauden ratkaisuhetkillä. Aiempaa aktiivisempi ote pallollisessa hyökkäyspelaamisessa. Pallon saadessaan tietää minne se kannattaa seuraavaksi pelata. Valmentajien mielenterveyden kannalta todella arvokas pelaaja: Pelipää leikkaa nopeasti tiukoissakin tilanteissa ja lopputulos on yleensä jotain hyvää ja turvallista, mikä näissä kovissa peleissä on joukkueelle erittäin arvokasta.

Heini Vanne: Game 3!: Piti nollan 58 minuutin ajan ottelusarjan toisessa voitossa! Muutama "game saver" 3-1 –voitossa takasi kaksi "ottelupalloa" karsintasarjassa.

Milla Räsänen: Game 2!: "Seisoi päällään" joukkueen voittaessa vieraissa 1-5: piti nollan 59 viimeisen minuutin ajan! Tarjosi myös mahdollisuuden joukkueelle voittoon sarjan 1. ja etenkin viimeisessä ratkaisevassa ottelussa. Kauden 2016-17 ykkösmaalivahdilta upeat esitykset kauden ratkaisuhetkillä!

Yhteenveto koko kaudesta

Kausi 2016-2017 oli SB Vantaalta onnistunut. Kaikki ennen kauden alkua asetetut tavoitteet saavutettiin hienosti ja jopa ylitettiin. Ensimmäinen tavoite oli olla kolmen parhaan joukossa joulutauolla. Kausi alkoi upeasti 6 voiton putkella. Tämän jälkeen tuli 3 tappion putki vaikka peliesitys oli niissäkin peleissä ihan ok. Etenkin peliesitys 1-5 –tappio-ottelussa KaPa-65:a vastaan oli lukemista huolimatta erittäin hyvä, silloin ei vaan onnistuttu ratkaisemaan peliä useilla ratkaisun hetkillä. Tuossa vaiheessa viimeistään ilmeni että naisten 1-divisioona kaudella 2016-2017 on todella tasainen - ja tasokas. Mitä tahansa vastustajaa vastaan täytyi laittaa kaikki peliin ja onnistua jos mieli pisteille. Divarin syyskauden tavoitteen saavuttamisessa lopulta onnistuttiin sillä sijoitus oli nimenomaan juuri kolmas ÅIF:n ja KaPa-65:n jälkeen.

Toinen tavoite oli Suomen Cupin pikkufinaalin voitto. Cupissa jo ensimmäinen vastustaja oli "isommalla levelillä" meihin verrattuna kun jouduttiin aloittamaan suoraan 3. kierrokselta liigassa pelaavaa Hämeenlinnan Steelersiä vastaan. Se ottelu hienosti myös voitettiin ja voitto myös lopulta takasi paikan pikkufinaaliin, jossa vastaan asettui 2-divioonaa dominoiva Ä-lasti. Entisiä liiga- ja maajoukkuepelaajia vilissyt Ä-Lasti kaatui lukemin 8-5 – niin kuin divarin kärkijoukkueen kuuluikin hoitaa.

Loppukaudella tavoite ”vetää myös kevätkausi kunnolla” saavutettiin ja koko kauden tavoite ottaa paikka karsinnoissa ylitettiin, sillä vaikka pari tappiota tulikin koettua niin paikka karsinnoissa kotiedulla varmistettiin lopulta ennen viimeistä kierrosta. Viimeisen kierroksen ottelu Sipoossa oli hieno tapahtuma kun sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtasi paineettomassa tilanteessa täyden katsomon edessä. Vaikka en kauden jokaista naisten 1-divisioonaottelua nähnyt, niin väitän silti että ottelu oli salibandykauden 2016-17 tasokkain naisten 1-divisioonassa. ÅIF oli sillä kertaa niukasti parempi, mutta SB Vantaa sai pelistä loistavan valmistautumisen liigakarsintoihin.

Liigakarsinnat oli mainio plussa hienolle kaudelle divarissa, ja nyt joukkueella on paremmin tiedossa mitä liigaan nouseminen vaatii ja myös mitä sinne nouseminen pelillisesti käytännön tasolla tarkoittaisi. Vaatimustaso oman pelin kulkemisen kannalta on pykälän tai kaksi (kuten Cupin 4. kierroksen ottelu SB Pron vieraana (15-4) osoitti) korkeammalla. Tilaa ja aikaa on vähemmän ja virheet kostautuvat armottomammin.

Kausi 2016-2017 on nyt lähes ohi. Jäljellä on vielä yhteisharjoitukset D-tyttöjen (Timantit) kanssa ennen kolmen viikon totaalista taukoa harjoituksista. Sitten katseet ovatkin jo tulevassa kaudessa kun homma jatkuu tryoutien merkeissä.

Kauden 2016-2017 aikana joukkueessa pelasivat ja tavoitteita saavuttamassa olivat: