PoNoVo vs SB Vantaa - Kaunis tarina

17.04.2019

Lappeenrantalaisen PoNoVon ja SB Vantaan välinen Divarin nousukarsintojen finaalisarja tahkottiin menneenä viikonloppuna vuoroin vieraissa periaatteella. Lauantaina vantaalaisjoukkue suoritti onnistuneen ryöstöretken Lappeenrantaan ja sunnuntaina saatiin kruunu huikaisevalle tarinalle SB Vantaan osalta.

Game 1
PoNoVo – SB Vantaa 5-7  (3-3, 1-1, 1-3)
Tilastot

Finaalisarja starttasi ennakkosuosikin komennossa, kun PoNoVo tuuletteli ensimmäistä maaliaan jo vajaan minuutin jälkeen. Lisää vettä vantaalaisjoukkueen niskaan heitti Topias Virolainen ajassa 7:51, kun päivän kotijoukkue karkasi jo kahden maalin johtoon. Mutta ei ensimmäistä kertaa tänä keväänä, kun Edarin kolmosviisikko hilasi vantaalaisjoukkueen taas mukaan peliin, Edarin finaalisarjan avausosuma lähti Chris Starckin fiksusta pelinkäännöstä, jatkui Samuli Thammin syötöllä ja päättyi huippuvireeseen yltyneen Tero Koskin viimeistelyyn ajassa 10:47. Reilu kaksi minuuttia ennen erätaukoa punnersi Isto Ohvanainen SB Vantaan tasoihin ja kun reilu minuutti myöhemmin osui sama herra uudestaan, tällä kertaa ylivoimalla, olikin Edari kääntänyt itsensä johtoon finaalien avauspelissä. Yksi ottelun puhuttavimmista tilanteista nähtiin kuitenkin eräsummerin soidessa, Aki Seppälän toimitus päätyi maaliin asti, vahvasti kuitenkin vaikutti siltä, että erä ehti jo vantaalaisjoukkueen silmin onneksi päättymään, maali silti toimitsijapöydän ja tuomareiden yhteistuumin hyväksyttiin ja ensimmäiselle tauolle lähdettiin tasatilanteessa 3-3.

Avauserä oli SB Vantaalta hyvin tahmea, toiseen Edari pääsi jo hieman paremmin mukaan. PoNoVon huippusentteri Niko Sollo naulasi isännät kuitenkin ylivoimalla taas johtoon seitsemän minuutin pelin jälkeen, vieraiden tasoitus nähtiin vasta ajassa 38:43, sekin ylivoimalla, kun Edarikapteeni Toni Koskela tälläsi hirmukudin yläpeltiin.

Pelin päätöserään painoi sitten Edari kaasun pohjaan, lukemiksi 4-5 muutti Leevi Auranen vain 33 sekunnin pelin jälkeen. Ajassa 54:20 osui Auranen toistamiseen ja kun Koskela viimeisteli kaksi minuuttia myöhemmin pelin toisen maalinsa, oli SB Vantaa karannut jo kolmen maalin karkumatkalle. Kotijoukkueen aikalisä käynnisti hienoisen kirin ja yhden maalin joukkue onnistui ilman maalivahtia pelatessaan värkkäämäänkin, mutta kun lisäosumia ei nähty, otti SB Vantaa vieraskentällä ensimmäisen kiinnityksen Divaripaikkaan.

Game 2
SB Vantaa – PoNoVo 7-4  (3-1, 3-2, 1-1)
Tilastot

Sunnuntai-illan otteluun Temppelillä lähtöasetelmat olivat hurjat, kotivoitolla SB Vantaa palaisi Divarikartalle, PoNoVo sen sijaan pyrki venyttämään kauttaan vielä tiistaille Lappeenrantaan. Vahvalla latauksella peliin tullut kotijoukkue käynnisteli maalitalkoot jo ensimmäisessä vaihdossa, kun Toni Koskela siirsi Edarin 1-0 johtoon vain 24 sekunnin pelin jälkeen. Ajassa 7:08 lisäsi huippuvireinen Leevi Auranen johdon jo kahteen, PoNoVon kuitti nähtiin pari minuuttia myöhemmin. Erän loppupuolella kevään isoihin onnistujiin lukeutunut Riku Kallunki naulasi vielä kertaalleen, joten avauserä Edarille numeroin 3-1.

Sitkeä vieras löi kuitenkin toisessa erässä vielä kaiken peliin ja kavensi ensiksi ylivoimalla ajassa 23:53 ja nousi tasoihin siirretyn rangaistuksen aikana vajaan kahden minuutin pelin jälkeen. Pelin puolivälin jälkeen estradille astui kuitenkin Edarin ylivoima ja erityisesti Samuli Raumanni, joka tulitti kaksi maalia vajaan kolmen minuutin sisään. Kun Lari Lundström lapioi vielä ajassa 37:13 irtokarat maalin kattoon, lähdettiin illan toiselle erätauolle kotijohdossa 6-3.

Ottelun päätöserän alkupuolella onnistui PoNoVo kaventamaan eron vielä kahteen maaliin, mutta tämän jälkeen hoiti SB Vantaan viisikkopuolustus ja viimeisimpänä lukkona uskomattomalla tasolla maalilla torjunut Niilo Nevalainen mallikkaasti minuutteja pois taululta. Upeassa tunnelmassa yli 300 katsojan edessä alettiin kotijuhlia virittelemään toden teolla ajassa 59:08, kun Matti Siitonen viimeisteli kotijoukkueen illan seitsemännen tyhjään maaliin.

Päätössummerin soidessa pärähtikin Temppelillä käyntiin sellaiset juhlat, ettei vähään aikaan ole vastaavaa nähty. Joukkue, joka sählymedioissa ja asiantuntijoiden arvioissa oli jo ennen kauden alkua lytätty ”ynnä muut” – osioon ja jonka ennakoiden mukaan piti lähteä kesälomille jokaisessa pleijareiden ottelusarjassaan, pyyhki lattiaa arvioilla sekä todennäköisyyksillä. Ja samalla toki vastustajilla. Edarin kasvutarina jo viime vuoden toukokuusta lähtien hakee vertaistaan ja tätä joukkuetta oli lopulta hyvin vaikea kenenkään voittaa. Ja tämä, jos mikä, oli Joukkue.