Liiga-Teräs taipui, Cup-taival jatkuu!

13.10.2016

SB Vantaan naisten joukkue kohtasi Suomen Cupin 3. kierroksen koitoksessa tutun kiistakumppanin, Steelersin. Viimeisimmät vuodet joukkueet ovat taistelleet rinta rinnan sijoituksista vuoroin divarissa, vuoroin liigassa. Tälle kaudelle Steelers teki pesäeroa noustuaan takaisin liigakarkeloihin. Alkukausi on ollut kovin ohdakkeinen, kun pistesaldo on edelleen avaamatta ja joukkueen ehdoton ykköspyssy, Senni Hietanen, on jo menetetty loppukaudeksi lasaretin puolelle. SB Vantaa puolestaan avasi divarikautensa täyden saldon avausviikonlopulla, joten tasaista ottelua osattiin ounastella ja sellainen iltapuhteesta saatiinkin, useamman juonenkäänteen kera.

Vantaa aloitti ottelun víeraitaan terävämmin ja varsinkin sen kakkoskentällinen liekehti avauserässä. Avausmaali syntyi Anniina "Aku" Sirviön lavasta ja melkoisen maalinedusflilpperin jälkeen. Toinen maali olikin jo varsinaista highlight-kamaa kun Suvi Joutsen ohjasi silkkisellä kosketuksellaan Akun lähettämän ilmapallon aivan yläpeltiin. Peli säilyikin avauserän hyvin vantaalaisten hyppysissä, kunnes Steelers pääsi peliin mukaan toisen komean suorituksen siivittämänä. Meri Jokinen pyöräytti Vantaan karvauksen solmuun ja kipaisi tarjoilemaan Annu Selinummelle avopaikan, josta tämä ei erehtynyt.

Jos meni highlightit tasan, tasoittuivat myös flipperitilastot toisessa erässä, kun pallo kimpoili puolustajan ja Vantaan maalivahti Raisa "Rasse" Halosen sormien kautta maalin alakulmaan. Kuitti tuli kuitenkin vielä samalla minuutilla, kun kolmoskenttä onnistui karvauksessaan ja Tuula Aarni siirsi kuulan kohteliaasti Kati Hautakoskelle, joka pääsi näin avaamaan maalitilinsä SB Vantaan paidassa.

Kolmanteen erään takaa-ajoasemassa lähtenyt Steelers tiivisti peluutustaan kahteen kentälliseen ja pistin täyden höökin päälle. Läpi ottelun maltillisesti karvannut Vantaa käpertyi ehkä liiaksikin kuoreensa ja pallollinen valtikka siirtyi yhä enemmän Steelersille. Erän alun ylivoima ei vielä tuottanut tulosta, mutta tasoitukseen ei montaa minuuttia pidempään tuhrittu. Maali syntyi Vantaan avauksen jäätyä karvausmuuriin, josta Roosa Kankare suuppasi pallon verkkoon.

Päätöserän käännyttyä jälkimmäiselle puoliskolleen Steelers siirtyi pelissä ensimmäistä kertaa johtoon järjestettyään melkoisen sirkuksen vantaalaisten päädyssä. Pallo sinkoili maalin tuntumassa pitkän tovin, ja kun purkupalloissa ei onnistuttu, löytyi peliväline lopulta omasta rysästä. Komean pommin yläseen jysäytti Heli Haapalahti. Heti tämän jälkeen estradin valloitti Vantaan pelätty ykköskentällinen. Steelers sai nauttia johtoasemasta kahdeksan sekuntia kunnes Riitta "Ritu"Lankisen tarkka sijoitus puolen kentän alta sujahti verkkoon. Maalia edesauttoi ansiokas maskipelaaminen (syylliset ilmoittautukoot!). Ja kun vauhtiin oli päästy, muutama minuutti myöhemmin oli Vantaan vuoro pystyttää sirkus Steelersin maalille. Vapaalyönnistä lähtenyt tilanne tuotti vähintään kolme laadukasta maalipaikkaa, ennen kuin Jenni Rautanen pääsi tyylittelemään maalin kulmalta pallon maaliin Heli Haapasalmen oivalluksesta. Steelers lähti vielä hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia ja saikin pedattua viimeiselle minuutille avotontteja kaksin kappalein Roosa Kankareelle, mutta hänen kohtalonaan oli tällä kertaa toimia epäonnensoturittarena.

Peliä voi toden totta sanoa kokonaisuudessaan hyvin tasaiseksi, jossa maaliteon taiteenlajitkin menivät lähes tasan (flipperit, highlightit, karvaukset ja sirkukset). Tässä katsannossa ratkaisevan eron voidaan katsoa muodostuneen Ritun kiskaisusta. Positiivista vantaalaisittain oli, että onnistumisia siunaantui kaikille kentällisille. Ykköskentän kohdistimet taisivat olla pari erää huurussa, mutta kun hätä alkoi olla kovin, laikka alkoi taas tippua tuttuun tapaan. Vantaan palkinnon pokkasi maalillaan 25 kertaan pallon eteen venynyt Rasse. Oma arvio suorituksesta oli, että "kun on koko ajan vähän myöhässä, voi tehdä torjunnat sitäkin näyttävämmin". Lisäksi esiin on nostettava yleisön kestosuosikki Bea Karling, joka liikkeellään piti pilkkanaan vastustajan karvausta ja hallitsi pelivälinettä välillä yksin koko vastustajan viisikkoa vastaan. Steelersistä palkittiin 2+1 tehot naputellut Heli Haapalahti. Silmiin osuivat myös alakertaa tyylikkäästi emännöinyt Vilma Vähälä sekä pallollista vastuuta viivapelaajana kantanut Elvira Tyrmi.

Lopputuloksella 5-4 Steelersin taival Cupissa katkesi avausotteluun ja SB Vantaa pääsee jännittämään tulevaa vastustajaa 4. kierroksen arvonnassa.