Vuosi käyntiin hitaalla voitolla

04.01.2014

Vuoden ensimmäiselle pelireissulle lähdettäessä tiedettiin, että kenttäpelaajia saadaan mukaan 1211… äh, kuka jaksaa enää pitää kirjaa. Viikonloppuna oli siis luvassa peliaikaa, vastuuta, juoksukilometrejä ja bussin istuinpaikkoja lähes niin paljon kuin huvittaa. Pelaajia on kuitenkin ollut välillä enemmän ja välillä vähemmän kokoonpanossa, eikä tästä otettu turhaa stressiä. Edellisessä kohtaamisessa Hatsinaa vastaan vastustaja päästettiin alussa jo 3-1 –johtoon, joten pelin alussa pitäisi olla aktiivinen.

Ensimmäiseen erään lähdettiin tavoitteena hidastaa peliä, ja jälkikäteen voikin esittää pahoittelut katsojille pelin tylsistyttämisestä. Tavoite saavutettiin yllättävänkin helposti, sillä Hatsina laski karvauksen puoleen kenttään paria aggressiivisempaa vaihtoa lukuun ottamatta. Ensimmäinen maali syntyi hieman erän puolivälin jälkeen, kun Kati Kivimaa vei pallon kulmaan vetäen samalla kahden vastustajan huomion itseensä. Päädystä Kati antoi pienen syötön takaviistoon, josta allekirjoittaneella oli aikaa ja tilaa napauttaa pallo maalin perukoille. Tästä muutamaa minuuttia myöhemmin Hatsina sai vapaalyönnin Vantaan kenttäpuoliskolla. Vantaalaiset olivat tällä kertaa onneksi merkanneet pelaajansa hyvin, ja Bea Karling sai karvattua pallon ja potkaistua sen itselleen läpiajoon. Bea teki tavaramerkkimaalinsa eli tuopinkorkuisen etukulmaan suoraan juoksusta ja näin tilanne 2-0:aan. Maalien jälkeen Hatsina joutui tekemään hyökkäyspään ratkaisunsa jo pian puolen kentän jälkeen, ja Vantaan maalivahti Laura Stillillä oli helpohko työ suojata oma maalinsa. Ensimmäisessä erässä Vantaakin heitti vetoja maalille ilman maskia, jolloin Hatsinan maalivahti Niina Ovaskainen napsi koppeja.

Toiseen erään taktiikkaa ei paljoa haluttu lähteä muuttamaan. Peli pysyi varsin seesteisenä ensimmäiset vaihdot, minkä allekirjoittanut pääsi hyödyntämään oikea-aikaisella spurtilla. Mari Peltomäen syöttö laitaan avasi väylän, jota pitkin pääsin nousemaan maalille asti. Matkalle osui yksi tältä pelaajalta harvoin nähty vartalonhallinnan taidonnäyte, josta pelikaverit olivat vaikuttuneimpia. Kyseessä taisi olla katriojalamainen ilmamutkellus. Kati ”Maalilla!” Kivimaa oli valmiina syötölle, mutta päätin tällä kertaa vetää, mistä veto päätyikin maalivahdin käden kautta maaliin. Toisessa erässä mikkeliläiset aktivoivat karvaustaan, mikä vaati vantaalaisilta lisää malttia ja puhetta. Laura Still ei montaa torjuntaa kerännyt tässäkään erässä, mutta kumpikin torjunta taisi tulla puolittaisista läpiajoista. Neljä minuuttia ennen toista erätaukoa Heli Haapasalmi pääsi pitkän hyökkäyksen jälkeen iskemään rystyllä pomppupallon verkkoon, mikä jäi ottelun viimeiseksi tilastomerkinnäksi.

Vantaan pelaajat pääsivät kolmannessa erässä yksin läpi useammin kuin tällä kaudella aiemmin yhteensä, mutta vastustajan maalivahti klaarasi kaikki tilanteet oikea-aikaisilla vastaantuloillaan. Erä oli vauhdin osalta kaksijakoinen, jossa vuorottelivat puolustajien harkitut avaukset sekä Vantaalla että Hatsinalla, ja pitkien syöttöjen mahdollistamat läpiajot ja hyökkäyspyöritykset.

Yhteenvetona voidaan todeta pelin sujuneen yllättävän helposti Vantaan tahdissa. Liekö tähän syynä vastustajankin lyhyt pelaajaluettelo. Taktiikkaa pystyttiin noudattamaan hienosti ja pelistä löytyi paljon älyä ja fiksuja ratkaisuja. Huomiseen peliin pyritään säilyttämään äly, mutta jalkaa pitänee liikuttaa enemmän. Sunnuntaina vastassa on O2-Jkl. Edellinen peli jyväskyläläisiä vastaan päättyi varsin vähämaalisesti vantaalaisille 3-1, joten huomisessa sarjan kärkikamppailussa jokainen saanee jättää viimeiset voimansa kaukaloon pisteet saadakseen. Jyväskyläläisleirissä tämänpäiväinen tappio Indiansia vastaan varmasti tuo lisää potkua jalkoihin.

Pelin ulkopuolisena asiana, kerran luin Twitteristä, että naissalibandya on niin hankala fanittaa kun joukkueet eivät kerro itsestään mitään. Kerrotaan siis tässä kohtaa jotakin mystiikan verhoa hälventämään. Pelimatkat sujuvat aika rutiinilla ja jokaiselle löytyy oma paikka. Ennen takarivipaikka oli kierrossa, mutta nykyään Mari on se, joka sinne saa puolet omaisuudestaan raahata. Takaosassa pyörii aina UNO, paitsi jos hallilta on ihan lyhyt matka ABC:lle. Vakiuunoja ovat ainakin Kati, Laatta, Tiia, Rasse ja Bea, joista Bea on tällä kaudella oppinut, että voittaakseen ei kuulu kerätä pisteitä. Ritu on yatzy-mestari, kunhan sääntöihin jätetään vähän löysää. Bussin etuosassa taidetaan nukkua niin paljon kuin ehditään, tai ainakin siltä takaosassa istuvasta tuntuu. Etuosassa luetaan enemmän (opiskelu)kirjoja ja naistenlehtiä kuin takana, missä urheilulehdet vaihtavat omistajaa. Jos sinulla on joukkueelle kysymyksiä, vastaamme Twitterissä @SBVantaaNaiset.